Kaj je statična elektrika

V osnovi statični naboj nastane, ko zunanja sila povzroči, da se elektroni izločijo iz atomov in jih zapustijo z presežkom protonov in neto pozitivnim nabojem. Elektroni se pripnejo na prejemni atom, ki bo posledično imel presežne elektrone in bil negativno nabit.

Najpogostejši vzroki za nastanek statične elektrike so trenje, tlak in razdvajanje. Vzrok je lahko tudi indukcija, kadar se npr. določen material (izolator) nabije, ko pride v neposredno bližino električnega polja. Temperaturne spremembe so prav tako pogost vzrok za nastanek statičnega naboja; dober primer je nastanek statičnega naboja pri brizganju plastike, kadar se ohlaja.

Nepravilno delovanje v proizvodnem procesu

Večina najpogosteje uporabljenih pakirnih materialov je neprevodnih. Trenje in ločevanje, ki se pojavljata pri obdelavi s takšnimi materiali ustvarjata statični naboj, ki lahko povzroča zastoje tudi na najsodobnejših strojih. Rezultat se kaže v izgubi produktivnosti in dobička.

Nepravilno delovanje v proizvodnem procesu

Večina najpogosteje uporabljenih pakirnih materialov je neprevodnih. Trenje in ločevanje, ki se pojavljata pri obdelavi s takšnimi materiali ustvarjata statični naboj, ki lahko povzroča zastoje tudi na najsodobnejših strojih. Rezultat se kaže v izgubi produktivnosti in dobička.

Elektrošoki pri operaterjih/zaposlenih

Statični naboj, ki nastane ko izstopimo iz avtomobila znaša okrog 15kV. V predelovalni in plastični industriji pa znaša statični naboj 20 – 60 kV. Ne samo, da so elektrošoki pri tolikšnem naboju neprijetni, ampak lahko ta efekt privede do večjih delovnih nesreč.

Požari in eksplozije

Kadar proizvodni proces poteka v eksplozivnem področju, ima statični naboj dovolj energije, da povzroči vžig. To se zgodi kadar ozemljeni objekti povečajo stopnjo statičnega naboja do točke, ko se ustvari iskra ali ko naboj na izoliranem prevodniku (npr. neozemljena kovinska plošča) doseže mejno stopnjo in se zaiskri skozi ozemljitev. Posledično lahko požari in eksplozije privedejo ne samo do izgube proizvodnega časa, ampak v ekstremnih primerih celo do izgube celotne proizvodnje!

Napake pri elektroniki (ESD)

Te težave se najpogosteje pojavljajo v elektronski industriji, kjer lahko nižje skale v vezjih povečajo občutljivost produkta na statični naboj. 30 voltov je mejna vrednost za polprevodnike, čitalci trdih diskov pa so lahko dovzetni že za vrednosti nižje od 3 voltov. Težave se ne pojavljajo samo pri sestavljanju komponent, temveč tudi pri kasnejši uporabi končnega produkta.

Pokrivamo cel svet

Kjerkoli na svetu ste, boste našli Meech, ki ponuja vrsto specializiranih idej in rešitev. Iz sedeža podjetja in tehnološkega centra v Veliki Britaniji, hčerinske družbe v ZDA in prodajnih centrov v Belgiji, na Madžarskem, Kitajskem in v Indiji pokrivamo cel svet. V bistvu naša distributerska mreža trenutno pokriva več kot 50 držav, z zagotavljanjem enostavnega dostopa do usposobljenih in skrbno izbranih Meech-evih distributerjev, kateri omogočajo temeljito podporo – kjerkoli se nahajate.

Vrhunska kvaliteta kot standard

Kvaliteta je v središču vseh Meech-evih sistemov. Vedno delamo po najvišjih standardih kvalitete pri vsem kar počnemo: pri proizvodnji, podpori strankam in tehničnemu znanju. Naš sistem vodenja kakovosti je certificiran po BSI in ISO9001. Produkti, ki jih proizvaja Meech so prav tako ustrezno certificirani po mednarodnih standardih, ki vključujejo CENELEC EN 60950, UL/CSA (CUL) in CE. Prav tako imamo ATEX in UL“EX” dovoljenja za uporabo v nevarnih okoljih. Torej, lahko ste prepričani, da ste izbrali odlično rešitev in podjetje, ki bo zadovoljilo vaše visoke standarde.

Vse izkušnje, ki jih potrebujete

Ustanovljen leta 1907, si je Meech prislužil svetovni ugled za dizajn in proizvodnjo učinkovitih in trajnih sistemov, ki so podprti s strani naše izkušene tehnične ekipe. S tako obsežno ponudbo ni presenetljivo, da naša globalna lista zadovoljnih strank že presega število 7,000 podjetij, med drugim: Amcor, Avery Dennison, BP, Brückner Group, Ford, GlaxoSmithKline, Honda, Nestlé, Nissan, Procter & Gamble, RPC Group in Tetrapak.